Er zijn in totaal 5 lumbale wervels. Dit zijn blokvormige wervellichamen met telkens een wervelboog voor de aanhechting van de buik- en rugspieren. Tussen deze wervels zitten er telkens tussenwervelschijven en kleine gewrichtjes achteraan, de facetgewrichten.
De tussenwervelschijf bestaat uit een stevige ring (annulus fibrosus) en een kern (nucleus pulposus).
Bij een rugfusie worden de wervels aan elkaar vastgemaakt door middel van schroeven in de wervels en een staaf of plaat. De indicaties hiervoor kunnen vergevorderde slijtage of artrose zijn, een verschuiving van de wervels ten opzichte van elkaar, vernauwing van het ruggenmergkanaal of een acuut trauma met een breuk van één of meerdere wervels.
Een PLIF is een afkorting voor een posterieure lumbale intervertebrale fusie, met andere woorden het vastzetten van twee werveld via de rugzijde. Een ALIF is hetzelfde, maar hierbij wordt de ingreep via de buikzijde uitgevoerd.
[popup_anything id="1505"]Invaliderende rugpijn met frequente blokkages die niet beantwoorden aan maximale conservatieve behandeling.
De klachten bestaan voornamelijk uit lage rugpijn, eventueel gecombineerd met zenuwpijn in de bilstreek en/of de benen. Er kunnen ook gangmoeilijkheden ontstaan wanneer het ruggenmergkanaal vernauwd wordt door de slijtage of de verschuiving (spinaalstenose).
Wanneer de maximale niet-operatieve behandeling (pijnstilling, infiltraties,…) niet baat meer heeft, kan afhankelijk van de klachten van de patiënt en de beeldvorming overgegaan worden tot een operatieve ingreep met het vastzetten van de betrokken wervels.
De basisonderzoeken zijn radiografieën van de rug. Afhankelijk van de pathologie kan er daarna overgegaan worden tot een MRI-scan, botscan en/of een elektromyografisch onderzoek om eventuele zenuwbeschadiging te objectiveren.<
Hierbij wordt een insnede gemaakt op de middellijn van de rug en afhankelijk van het aantal slechte wervels worden er in twee of meerdere opeenvolgende ruggenwervels schroeven geplaatst. Deze wervels worden via de schroeven aan elkaar vastgemaakt d.m.v. twee staafjes en tussen de wervels wordt een kooi van titanium of carbon geplaatst om de zieke tussenwervelschijf te vervangen. De wervelbogen en facetgewrichten worden vrijgelegd en de uittredende zenuwwortels worden vrijgemaakt, met als doel om de druk op de zenuwstructuren en het ruggenmerk te verwijderen en de pijn in de benen en de gangmoeilijkheden te verbeteren. Het doel van de operatie is om de slechte wervelsegmenten te fixeren zodat er geen beweging mogelijk is ter hoogte van het zieke niveau.
[popup_anything id="1507"]Er wordt een incisie gemaakt thv onderbuik. De rug wordt benaderd via de voorzijde. De tussenwervelschijf wordt weggehaald en er wordt een kooi tussen de wervels geplaatst zodat de hoogte van de tussenwervelruimte wordt hersteld.
[popup_anything id="1508"]De kooi is gevuld met een product dat de botaanmaak stimuleert. Aanvullend wordt er vaak een plaatje met schroeven geplaatst voor extra stabiliteit te geven. De rugspieren worden bij deze operatie volledig gespaard en het zenuwkanaal wordt niet benaderd.